Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
To pytanie salomońskie, gdyż metabolizm białek pokarmowych oddziałujących na tkankę stawową i łączną odbywa się w ten sposób, że białka te rozkładają się na krótsze peptydy lub pojedyncze aminokwasy i dopiero w oparciu o faktyczne zapotrzebowanie organizmu organizm tworzyć nowe struktury białkowe. Oznacza to, że spożywając źródła kolagenu (żelatyna, suplementy...) organizm pozyskuje głównie kluczowe aminokwasy (prolinę, lizynę) potrzebne do własnej syntezy kolagenu, co oznacza, że droższe suplementy (= specjalnie modyfikowane źródła kolagenu) nie zawsze oznacza lepszy efekt. Okazuje się, że skutecznie dostarcza substancji niezbędnych do odżywienia stawów (wystarczająca ilość białka, aminokwasów siarkowych, witaminy C...). Stosowanie hydrolizowanych źródeł białka ma sens, ponieważ ulegają one rozkładowi enzymatycznemu, tj. Są szybciej przetwarzane w organizmie, ale zapłacisz za nie wyższą cenę i nie są gwarancją osiągnięcia lepszego rezultatu.