Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Kuchenna obróbka cieplna może co najwyżej obniżyć wartość składu mineralnego produktu, gdyż zbyt wysokie temperatury spowodują rozkład substancji, z którymi te pierwiastki są związane, ale sama struktura minerału pozostanie nienaruszona. W takiej sytuacji użyteczność elementu może ulec zmianie. Rozważ melasę jako bardzo korzystny pod względem odżywczym słodzik, którego specyfiką jest przede wszystkim smak, który nie każdemu będzie odpowiadał. Jeśli chcesz, aby słodziki były integralną częścią Twojej diety, preferuj melasę w połączeniu z miodem i syropem z cykorii, należą one do najbardziej korzystnych z odżywczego i zdrowotnego punktu widzenia. Wybierając syrop z cykorii, zawsze zwracaj uwagę na jego skład, idealny będzie czysty ekstrakt z korzenia cykorii, bez żadnych innych substancji.
Jeśli chodzi o potencjalne obciążenie słodzikami poszczególnych układów organizmu, najlepiej sprawdzają się źródła inuliny (np. syrop z cykorii), ponieważ jest to zasadniczo skoncentrowany rozpuszczalny błonnik (prebiotyk) o minimalnej energii i prawie zerowym wpływie na produkcję insuliny. Wybierając odpowiedni słodzik, zawsze kieruj się najpierw jego smakiem (nie ma sensu spożywać czegoś, czego nie lubisz przez długi czas), następnie jego wpływem na poziom cukru we krwi, następnie wartością energetyczną i wreszcie wartością wpływ na mikroflorę jamy ustnej i jelit (słodzik może działać prozapalnie i odwrotnie przeciwzapalnie). Jeżeli słodzik zawiera cukry, warto kontrolować ich ilość w stosunku do zalecanych dawek (np. udowodniono, że nadmiar fruktozy sprzyja niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby).
Dodatek cukru do produktów owocowych pełni przede wszystkim funkcję konserwującą, wydłużając w ten sposób trwałość produktu. Sam w sobie nie ma znaczącego wpływu na utratę witamin, następuje to na zasadzie stopniowego utleniania spowodowanego przedłużonym terminem ważności. Jednocześnie należy wziąć pod uwagę, że zwiększone spożycie cukru wpływa na procesy kwasowo-zasadowe w kierunku objawów kwasotwórczych, co pociąga za sobą wzmożoną aktywność mikroorganizmów chorobotwórczych, które zwiększają spożycie witamin.