Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, chciałbym zapytać o melasę i Waszą opinię na jej temat. Zrozumiałam, że jest korzystny pod względem zawartości żelaza, wapnia i magnezu. Zastanawiam się, czy obróbka cieplna w jakiś sposób rozkłada te minerały? Czy warto stosować go w małych ilościach zamiast wszystkich słodzików? Skończyło się na miodzie i melasie. Te dwa wydają mi się optymalne, czasami sięgam po syrop z cykorii, ale trzeba też uważać, żeby nie było w nim karmelu i innych rzeczy.

Kuchenna obróbka cieplna może co najwyżej obniżyć wartość składu mineralnego produktu, gdyż zbyt wysokie temperatury spowodują rozkład substancji, z którymi te pierwiastki są związane, ale sama struktura minerału pozostanie nienaruszona. W takiej sytuacji użyteczność elementu może ulec zmianie. Rozważ melasę jako bardzo korzystny pod względem odżywczym słodzik, którego specyfiką jest przede wszystkim smak, który nie każdemu będzie odpowiadał. Jeśli chcesz, aby słodziki były integralną częścią Twojej diety, preferuj melasę w połączeniu z miodem i syropem z cykorii, należą one do najbardziej korzystnych z odżywczego i zdrowotnego punktu widzenia. Wybierając syrop z cykorii, zawsze zwracaj uwagę na jego skład, idealny będzie czysty ekstrakt z korzenia cykorii, bez żadnych innych substancji.

Tematy:  Słodziki   Syrop z cykorii