Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Kuchenna obróbka cieplna może co najwyżej obniżyć wartość składu mineralnego produktu, gdyż zbyt wysokie temperatury spowodują rozkład substancji, z którymi te pierwiastki są związane, ale sama struktura minerału pozostanie nienaruszona. W takiej sytuacji użyteczność elementu może ulec zmianie. Rozważ melasę jako bardzo korzystny pod względem odżywczym słodzik, którego specyfiką jest przede wszystkim smak, który nie każdemu będzie odpowiadał. Jeśli chcesz, aby słodziki były integralną częścią Twojej diety, preferuj melasę w połączeniu z miodem i syropem z cykorii, należą one do najbardziej korzystnych z odżywczego i zdrowotnego punktu widzenia. Wybierając syrop z cykorii, zawsze zwracaj uwagę na jego skład, idealny będzie czysty ekstrakt z korzenia cykorii, bez żadnych innych substancji.
Syrop z cykorii to bardzo ciekawa odżywczo i zdrowotnie alternatywa dla cukru. Główną zaletą jest wysoki udział rozpuszczalnego błonnika inuliny, wysoka słodkość i niskie wartości IG. Wpływa tym samym na glikemię krwi i odżywienie kultur probiotycznych w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu wyróżnia się na rynku substancji słodzących.