Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
W tym przypadku zależy to od jakości (= zawartości aktywnych składników odżywczych) i postaci (surowy x poddany obróbce cieplnej x suplement diety...) spożywanego czosnku. Obróbka cieplna niszczy zdecydowaną większość substancji obniżających ciśnienie krwi, w przypadku suplementów diety decydujący jest sposób obróbki technologicznej produktu, tj. jaką ilość składników aktywnych gwarantuje producent w produkcie. W praktyce zdarza się tak często, że niektóre suplementy praktycznie nie działają, inne zaś wręcz przeciwnie, znacząco wpływają na ciśnienie. Najlepszym sposobem na podniesienie ciśnienia krwi jest stres lub aktywność fizyczna (druga opcja jest zdecydowanie korzystniejsza dla zdrowia :-).
Wpływ poszczególnych substancji na metabolizm i ogólne zachowanie jednostki zależy od wielu czynników, jednym z nich jest poziom wrażliwości (= sposób postrzegania działania substancji). Jeśli wiesz, że jesteś bardziej wrażliwy na używki, nie ma sensu stosować ich w większych ilościach, a jednocześnie próbować zwiększyć ich działanie łącząc je z innymi. W takich przypadkach zdecydowanie unikałabym jakichkolwiek źródeł kofeiny i skupiała się na jednym, wybranym adaptogenie. Należy pamiętać, że celem jest wspieranie sił witalnych przy jednoczesnym unikaniu przedawkowania, które objawia się szeregiem nieprzyjemnych objawów. Połączenie adaptogenów i witamin z grupy B jest bezpieczne, należy jednak zawsze sięgać wyłącznie po naturalne źródła witaminy B i jednocześnie unikać niepotrzebnie wysokich dawek.
Generalnie zaleca się łączenie koenzymu Q10 z lekami przeciwnadciśnieniowymi, ponieważ zmniejsza ich skutki uboczne i poprawia ich tolerancję. Żeń-szenia wykazują działanie hipotensyjne, a ich zaletą jest to, że praktycznie nie należy ich przedawkować. Zwykle łączy się je z lekami przeciwnadciśnieniowymi, ale zawsze jest to wskazane, jeśli takie połączenie zostało zatwierdzone przez lekarza prowadzącego.
Ogólnie można powiedzieć, że jeśli problem ten nie jest spowodowany lub subsydiowany przez platformę psychosomatyczną jednostki, to dostosowanie diety w celu redukcji masy ciała, opartej na równowadze żywieniowej, przyniesie poprawę stanu zdrowia. Komórki w organizmie posiadają pamięć i w zdecydowanej większości sytuacji są w stanie powrócić do pierwotnego stanu funkcjonowania, wystarczy zapewnić im odpowiednie warunki.