Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
W przypadku spożycia błonnika obowiązują podobne zasady jak w przypadku białka, tj. jego zalecane spożycie mieści się w stosunkowo wąskim przedziale wartości. Pierwotnie zalecane wartości 25-35 g dziennie dla osoby dorosłej zastąpiono proporcją 15 g błonnika na każde otrzymane 1000 kCal. Dotyczy to zarówno diet HC, jak i LC. Weź pod uwagę, że są to uśrednione wartości zalecane dla dorosłych. Jeżeli te zaczną spadać poniżej dolnej granicy, będzie to objawiać się niedostatecznym odżywieniem kultur probiotycznych w jelitach, zaburzoną perystaltyką jelit i zakłóceniem stabilności pH w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego. Wręcz przeciwnie, nadmierne spożycie jest ryzykowne ze względu na zwiększone obciążenie mechaniczne ściany jelita, jednocześnie uwydatniają się właściwości antyżywieniowe takiej diety. Chcąc zwiększyć spożycie błonnika należy zadbać o zdrowy przewód pokarmowy i jednocześnie stopniowo dostosowywać się do jego wyższych wartości. Fakt jest taki, że nasi przodkowie-łowcy-zbieracze spożywali ponad 100 g błonnika dziennie, jednak w dzisiejszych czasach przestrzeganie tego nie jest zbyt szczęśliwym pomysłem. Dlatego też górną granicę w zadaniach należy traktować jako mającą wartość czysto edukacyjną.
Próbując zmniejszyć udział substancji antyżywieniowych, warto do maczania użyć mniejszej ilości soli. Dzieje się tak, ponieważ sprzyja aktywacji enzymów, które dezaktywują inhibitory enzymów zawarte w orzechach i nasionach. Rezultatem jest lepszy rozkład kwasu fitynowego, który występuje w dużych stężeniach w orzechach i nasionach (w tym roślinach strączkowych i zbożach). W przypadku fermentacji zbożowej przy użyciu bakterii kwasu mlekowego nie jest bezwzględnie konieczne stosowanie soli, gdyż głównym efektem są właśnie te bakterie, które wytwarzając kwas mlekowy obniżają pH środowiska, co wraz z nieco wyższą temperaturą powoduje jest kluczowym czynnikiem aktywacji enzymów rozkładających fityniany. Ale jeśli użyjesz soli, niczemu nie zaszkodzisz...