Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Gymnema zawiera szereg substancji pozytywnie wpływających na procesy metaboliczne u diabetyków. Zawiera składniki, które: - blokują odczuwanie słodkiego smaku, - zmniejszają poziom glukozy i leptyny we krwi, - zwiększają wydzielanie insuliny z trzustki i jej poziom we krwi, - poprawiają regenerację komórek β trzustkę, - poprawiają wykorzystanie glukozy i zmniejszają jej wchłanianie w jelicie. Badania przeprowadzone na diabetykach wykazały, że podczas stosowania gimnemy następuje spadek poziomu glukozy, hemoglobiny glikowanej i fruktozaminy oraz wzrost poziomu insuliny we krwi. Na tej podstawie u niektórych badanych można by zmniejszyć dawki leków konwencjonalnych, co jest bardzo ważną informacją. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ decyzję o manipulacji dawkowaniem leków musi zawsze podjąć lekarz prowadzący. Ogólnie stwierdza się, że u diabetyków stosujących insulinę lub inne leki o działaniu hipoglikemicznym należy zachować pewne środki ostrożności, w ramach których wskazane jest regularne kontrolowanie poziomu glukozy we krwi. Również w tym przypadku decyzję powinien podjąć lekarz prowadzący.
Większy udział tłuszczu w diecie sam w sobie może nie być ryzykowny, to tylko ogólna informacja. Zawsze zależy to od wielu czynników, z których najważniejszym jest stan zdrowia danej osoby, całkowita ilość wykorzystanych tłuszczów, ich jakość oraz proporcje pomiędzy grupami kwasów tłuszczowych (nasycone i nienasycone, jednonienasycone i wielonienasycone). .). Zasadniczo prawdą jest, że nawet odpowiednio zaprojektowany system niskowęglowodanowy jest zdrowy ze względu na wyższą zawartość tłuszczów. GN jest parametrem „sztucznie” stworzonym, na który należy zawsze patrzeć z pewną rezerwą i jednocześnie w odniesieniu do innych cech odżywczych. Jeżeli np. dodatki (jako główne źródło węglowodanów) bazują na produktach pełnoziarnistych (najlepiej w postaci całych, niełuskanych ziaren), a zawartość błonnika i tłuszczu w danym daniu (lub całodniowym menu ) odpowiada normalnym normom, metabolizm będzie reagował nawet na wyższe wartości GN stosunkowo powolnym uwalnianiem cukru do krwi, więc w zasadzie taka sytuacja będzie (pod względem zrównoważonego bilansu energetycznego) w porządku. Zawsze miejcie na uwadze, że w ramach badania staramy się przełożyć ogólnie przyjęte zasady żywienia na praktykę, dlatego teoretycznie przedstawione liczby mogą nie przekładać się na rzeczywistość w najdrobniejszych szczegółach. U osób ze stanem przedcukrzycowym zawsze warto ograniczyć nadmiar węglowodanów w diecie, co kompensujemy zwiększeniem udziału tłuszczów w ramach monitorowania bilansu energetycznego, starając się jedynie rygorystycznie przestrzegać wszystkich zasad związanych z tłuszczami.