Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Dieta

Cześć mistrzu. W fazie eliminacyjnej diety FODMAP wybór pokarmów jest ograniczony, a dodatkowo na określoną ilość osoba dotknięta chorobą może zareagować negatywnie. Jak postępować z tą dietą, gdy danej osobie przeszkadzają większe ilości jedzenia, zaczynasz wpadać w ujemne wartości spożycia energii i tracisz masę mięśniową? Dziękuję za odpowiedź.

Ponieważ jest to żywienie medyczne, którego głównym celem jest regeneracja uszkodzonego odcinka przewodu pokarmowego, a jednocześnie w niektórych sytuacjach stan zdrowia jednostki nie pozwala na zapewnienie kompletności odżywienia, należy licz na to, że po prostu nie spełnisz wszystkich warunków diety. W przypadku diet eliminacyjnych bardzo często dochodzi do deficytu energetycznego. Sytuację tę rozwiązuje się albo próbując zwiększyć udział substratów energetycznych (węglowodany, tłuszcze), albo odwrotnie, ze względu na komplikacje zdrowotne, nie rozwiązuje się tego w ogóle. Jeśli spożycie energii nie spadnie poniżej BMR, nie ma powodu do niepotrzebnego stresu w tym ograniczonym czasowo (testowym) okresie – trzeba po prostu zaakceptować, że towarzyszącym tej diecie przejawem będzie redukcja masy ciała.

Witam, Panie Jelínek. Chciałem zapytać, czy prawdą jest, że dieta o niskim spożyciu skrobi może pomóc w leczeniu choroby Bechterowej? Natknąłem się na ten artykuł, w którym jest o tym napisane. Bardzo dziękuję za odpowiedź. https://link.springer.com/article/10.1007/BF03342649?fbclid=IwAR3RH7z2fKYfhiFn-nMXoj1S1jhoO2iCmhRaBBA5TrR66YzgRIKLqwokc5k

Oto wyniki badań naukowych nad wpływem niektórych mikroorganizmów jelitowych na powstawanie i rozwój stanów zapalnych obciążających układ odpornościowy. Ponieważ choroba Bechterewa jest zaburzeniem układu odpornościowego, uważa się, że ograniczenie aktywności mikroorganizmów wywołujących to zapalenie za pomocą środków dietetycznych (w tym przypadku diety o niskiej zawartości skrobi) mogłoby poprawić sytuację.

Witam, Panie Jelínek. Chciałbym zapytać, czy w praktyce codziennie piszecie jadłospisy dla klientów, czy też polecacie tylko potrawy i konkretne przepisy? Podczas kursu eksperymentowałem z bratem, który miał dużą nadwagę i do tej pory dzięki cyklicznej diecie ketogenicznej udało mu się schudnąć 22 kg. Teraz utrata wagi wynosi około 0,5 kg tygodniowo. Dieta mu odpowiada i nie chce jeszcze przechodzić na reżim vydokosacharido. Zaczął nawet uprawiać sport. Codziennie piszę dla niego menu za pomocą Twojego programu. Czy jest to realne w praktyce? Dziękuję za odpowiedź.

W takich sytuacjach tylko od Ciebie zależy jaki tryb ustawisz (nawet na podstawie umowy z klientem). Jestem zdania, że sensowne jest robienie rzeczy, które działają (w obie strony), długoterminowa praktyka powinna w końcu doprowadzić cię do tego samodzielnie. Jeśli Twoje doradztwo również opiera się na zasadzie edukowania klientów, pracuj stopniowo nad nowym systemem żywienia, stale monitorując podejście klienta do jedzenia i dostosowując je w poszczególnych krokach (aby nie tworzyć nowego menu od zera, ale ciągłe modyfikowanie istniejącego, do czego jest przyzwyczajony przez długi czas). Efektem będzie system (z zarejestrowaną historią), który w przyszłości będzie służył klientowi jako platforma niezależnego dostępu do żywienia. Choć jest bardziej wymagająca pod względem czasowym, rezultaty mogą przerosnąć oczekiwania.