Witam, Panie Jelínek. Chciałem zapytać, czy prawdą jest, że dieta o niskim spożyciu skrobi może pomóc w leczeniu choroby Bechterowej? Natknąłem się na ten artykuł, w którym jest o tym napisane. Bardzo dziękuję za odpowiedź. https://link.springer.com/article/10.1007/BF03342649?fbclid=IwAR3RH7z2fKYfhiFn-nMXoj1S1jhoO2iCmhRaBBA5TrR66YzgRIKLqwokc5k
Oto wyniki badań naukowych nad wpływem niektórych mikroorganizmów jelitowych na powstawanie i rozwój stanów zapalnych obciążających układ odpornościowy. Ponieważ choroba Bechterewa jest zaburzeniem układu odpornościowego, uważa się, że ograniczenie aktywności mikroorganizmów wywołujących to zapalenie za pomocą środków dietetycznych (w tym przypadku diety o niskiej zawartości skrobi) mogłoby poprawić sytuację.
Tematy: