Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Zawsze takie, które nie zawierają używek i nie są niepotrzebnie agresywne w smaku. Preferowane są zazwyczaj rumianek, koper włoski, melisa, owoce o mniejszej zawartości kwasów lub rooibos.
To ostrzeżenie ma charakter ogólny, w praktyce dotyczy głównie długotrwałego spożywania mocniejszych naparów, bądź też możesz spotkać się z tym zjawiskiem u osób bardziej wrażliwych. Uznaj jedną filiżankę herbaty przed snem za całkowicie bezpieczne podejście.
Im dłużej zaparza się zioło, tym więcej substancji zostaje uwolnionych do płynu, jest to na ogół prawdą. Faktem jest, że podczas zaparzania liści herbaty, oprócz kofeiny, do wody uwalniane są garbniki, które NIE neutralizują działania kofeiny, ale utrudniają jej uwalnianie w organizmie. To jest herbata będzie zawierała dużo kofeiny i garbników, dzięki zawartości garbników kofeina będzie wolniej wchłaniana w przewodzie pokarmowym, przez co jej działanie w organizmie będzie wolniejsze i trwalsze (rzędu godzin). Przygotowując herbatę, tylko od Ciebie zależy, jaki zabieg wybierzesz ze względu na cel, jaki chcesz osiągnąć poprzez spożywanie herbaty.
Witamina C jest wrażliwa na utlenianie, dlatego rozkłada się już w niskich temperaturach (ale rozkład nasila się wraz ze wzrostem temperatury). W stosunku do podwyższonych temperatur jest stabilny aż do 190 stopni Celsjusza, kiedy to jego struktura ulega rozkładowi – tj. samo wrzenie nie ulega znacznemu zniszczeniu, jest jedynie uwalniane do otoczenia. Jest to zaletą podczas przygotowywania herbat, w których zaparza się mniej witaminy C na zimno niż w wyższych temperaturach.