Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, chciałem zapytać o opinię na temat czasu parzenia herbaty w powyższej dyskusji: "ogólnie rzecz biorąc, im dłuższy czas parzenia, tym wyższa zawartość kofeiny później w herbacie". Spotkałam się z odwrotną opinią w przypadku herbaty czarnej (nie wiem czy dotyczy to również herbaty zielonej) i że im dłużej parzy się od 4 do 5 minut uwalniają się garbniki, które neutralizują wówczas działanie kofeiny i herbaty ma działanie uspokajające. Jak to jest? Jeśli chcemy ograniczyć kofeinę, czy powinniśmy zaparzać herbatę tylko na krótki czas, czy wręcz przeciwnie, na dłużej niż 4-5 minut? Dziękuję.

Im dłużej zaparza się zioło, tym więcej substancji zostaje uwolnionych do płynu, jest to na ogół prawdą. Faktem jest, że podczas zaparzania liści herbaty, oprócz kofeiny, do wody uwalniane są garbniki, które NIE neutralizują działania kofeiny, ale utrudniają jej uwalnianie w organizmie. To jest herbata będzie zawierała dużo kofeiny i garbników, dzięki zawartości garbników kofeina będzie wolniej wchłaniana w przewodzie pokarmowym, przez co jej działanie w organizmie będzie wolniejsze i trwalsze (rzędu godzin). Przygotowując herbatę, tylko od Ciebie zależy, jaki zabieg wybierzesz ze względu na cel, jaki chcesz osiągnąć poprzez spożywanie herbaty.

Tematy:  Kofeina   Herbata   Garbniki