Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Zależność ta nie jest jednoznacznie udowodniona, jest dyskutowana w kontekście nie tylko innych wpływów żywieniowych (diety redukcyjne, wahania w spożyciu jodu itp.), ale także zwiększonego promieniowania w środowisku, stresu, braku ruchu... W w przypadku odrębnego czynnika w postaci długotrwałego zwiększonego spożycia jaj/białek jaj przypisuje się je przede wszystkim ksenobiotykom, które w ostatnich dziesięcioleciach pojawiły się w jajach pochodzących z dużych gospodarstw.
Nie ma tu konsensusu, który można by poprzeć dowodami naukowymi. Okazuje się jednak, że spożywanie do 3 całych jaj dziennie jest całkowicie bezpieczne dla zdrowych osób i nie ma negatywnego wpływu na ich zdrowie. Większość literatury zaleca 6 jaj tygodniowo dla kobiet i 9 jaj tygodniowo dla mężczyzn.