Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Fitoskładniki

Fitoskładniki to naturalne składniki roślin, które mają udowodnione korzyści zdrowotne. Są to substancje chemiczne, które rośliny wytwarzają w sposób naturalny w celu ochrony przed szkodnikami, bakteriami i wirusami. Dla człowieka substancje te są ważne, ponieważ sprzyjają zdrowiu i pomagają zapobiegać różnym chorobom. Fitoskładniki znajdują się w owocach, warzywach, zbożach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach.
Znane są głównie ze swoich właściwości przeciwutleniających, dlatego zaleca się ich obecność w diecie w ramach profilaktyki chorób przewlekłych.

Witam, bardzo proszę o wyjaśnienie, jaka jest różnica pomiędzy fitoskładnikiem a antyskładnikiem? Dziękuję.

Fitoskładnik (fitoskładnik = fitochemikalia) to dowolna substancja pochodząca ze źródeł roślinnych, która nie jest klasyfikowana jako witamina, minerał lub makroskładnik. Mogą mieć pozytywny lub negatywny (antyżywieniowy) wpływ na metabolizm, najczęściej określane są jako substancje o działaniu ochronnym na zdrowie. Substancja antyodżywcza to taka, która może w jakikolwiek sposób komplikować procesy metaboliczne poprzez działanie antyżywieniowe, czyli ograniczanie lub blokowanie funkcji substancji odżywczych. Może pochodzić zarówno ze źródeł roślinnych, jak i zwierzęcych, w tym z niektórych składników odżywczych.