Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

KCl

KCl to chlorek potasu. Stosowany jest w przemyśle spożywczym jako zamiennik soli dla osób starających się ograniczyć spożycie sodu ze względu na podobny smak.

Witam, czy macie jakieś doświadczenia z zakupem KCl? Czy jest dostępny w każdym supermarkecie? I czy można tą solą zastąpić całe DDD NaCl 5 g, czy lepiej je wymieszać? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Sole potasowe są obecnie dość łatwo dostępne, nie powinno być problemu z ich zakupem. Jeśli nie możesz ich znaleźć w zwykłej sieci (supermarkety), poszukaj ich w e-sklepach. Bardziej korzystne jest stosowanie mieszanek (KCl+NaCl), dzięki czemu będziesz mieć większą kontrolę nad spożyciem sodu i jego stosunkiem do potasu. Jest to szczególnie ważne w sytuacjach, gdy chcąc ograniczyć spożycie sodu, eliminujesz ze swojej diety wypieki, sery, wędliny i w zasadzie wszystkie ukryte źródła soli, a jednocześnie do solenia potraw używasz wyłącznie soli potasowej. Organizm potrzebuje określonej (choć w normalnych warunkach bardzo małej) ilości sodu, jego niedostateczna podaż w połączeniu z większymi stratami (poceniem się) stwarza zagrożenie dla zdrowia (drgawki, zmęczenie, złe samopoczucie, w skrajnych przypadkach nawet zapaść układu sercowo-naczyniowego).