Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
I proszę, co sądzicie o produktach ekstrudowanych i owadach dodawanych do mąki? Dziękuję.
Produkty ekstrudowane powstają ze zbóż, roślin strączkowych i innych surowców przy użyciu technologii ekstruzji, która pod pewnymi względami zwiększa wartość odżywczą produktu (lepsza strawność, większa użyteczność biologiczna, zawartość substancji szkodliwych), a pod innymi pogarsza (zawartość zmniejsza się zawartość niektórych mikroelementów). Dodawanie owadów do mąki to nowy trend w przemyśle spożywczym, który może obniżyć koszty produkcji przy jednoczesnym zwiększeniu zawartości białka i niektórych innych składników odżywczych (wit. B12, omega-3) w żywności. Z żywieniowego punktu widzenia jest to zabieg korzystny, w przyszłości owady będą pojawiać się coraz częściej w przemyśle spożywczym. To tylko kwestia tego, jak nasza zachodnia kultura podejdzie do tego ze względów etycznych i historycznych.