Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Witam, jakie jest Wasze zdanie na temat suplementacji glutaminą (dla sportowców)? Dziękuję.
Nie jestem wielkim fanem aminokwasów, ale to nie znaczy, że jestem ich całkowitym przeciwnikiem. Widzę w nich sens tylko w sytuacjach, gdy sportowiec ma w swojej codziennej diecie naprawdę wysokiej jakości podstawy, działa w branży sportowej, gdzie AMK (czy konkretnie wspomniana glutamina) ma sens, a jednocześnie ma na celu zapewnienie maksymalnej rywalizacji wydajność. W zasadzie chodzi o to, że suplementacja sportowa oferuje bogactwo różnorodnych substancji, a chcąc systematycznie i długoterminowo manipulować metabolizmem, należy stworzyć system warunków i preferencji także w zakresie doboru suplementów. Zasada „im więcej, tym lepiej” nie ma tu zastosowania. Wręcz przeciwnie, dobrze jest dokładnie przemyśleć, który z nich będzie preferowany i jaki limit ustawisz w ogólnej wykorzystanej liczbie.
Źródła odżywcze podają zawartość glutaminy w produktach spożywczych (w przeliczeniu na 100 g) np. w jajach 0,6 g, wołowinie 1,2 g, mleku 0,4 g, kukurydzy 0,4 g, tofu 0,6 g... Przeciętna dieta mieszana dostarcza około 3-6 g glutaminę dziennie, co w wielu sytuacjach jest niewystarczające.