Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Badanie to wykazało, że 6-octan sukralozy, który powstaje w wyniku rozkładu sukralozy (E955), jest genotoksyczny (tj. rozkłada DNA w komórkach). Jest to oczywiście dość poważne ustalenie, jednak problem z trafnością wyników badań polega na tym, że badania przeprowadzono in vitro, czyli w probówce. Ponieważ środowisko to nie odzwierciedla rzeczywistych warunków życia organizmu, wyniki takich badań są zawsze kwestionowane, w nauce w zasadzie nie da się zrobić inaczej. Standardową procedurą w podobnych sytuacjach jest konieczność przeniesienia badań na platformę in vivo, czyli na organizm żywy, najlepiej ludzki. Dopiero wtedy możliwe będzie zinterpretowanie wyników jako „prawdziwych”, czyli odzwierciedlających rzeczywistość. Wiele podobnych badań dotyczy sztucznych słodzików i całej gamy innych dodatków powszechnie stosowanych w przemyśle spożywczym. Pomimo tego, że badania naukowe cały czas trwają, przeciętny konsument powinien zachować ostrożność w stosunku do tych substancji – nigdy nie wiemy, jaki wpływ będą miały na nasze zdrowie w kontekście długotrwałego spożycia.