Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Czarny czosnek

Czarny czosnek to specjalny rodzaj czosnku, który poddawany jest procesowi fermentacji w wysokiej temperaturze i wilgotności przez trzy do czterech tygodni. Proces ten zmienia kolor, konsystencję i smak czosnku oraz zwiększa jego wartość odżywczą. Czarny czosnek jest bogaty w przeciwutleniacze, zwłaszcza S-allilocysteinę, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ma działanie przeciwzapalne. Zawiera także dużą ilość związków siarkoorganicznych, które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Jego spożycie może zatem pomóc poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witam, czy tabletki z czarnym czosnkiem działają również na drożdżaki? Dziękuję bardzo

W przypadku suplementów zawierających czosnek zawsze zależy to od: 1. Jak producent je przetwarza technologicznie - od tego zależy zawartość składników aktywnych, 2. Czy stosuje tabletki/kapsułki dojelitowe (= rozpuszczają się tylko w jelicie, tj. mogą być transportowane przez żołądek) znacznie wyższe stężenie substancji aktywnych). Czarny czosnek przechodzi fermentację, która zmienia jego skład i m.in. zmniejsza zawartość siarki AMK o działaniu antybiotykowym. Mimo to może być z powodzeniem stosowany w technikach tłumienia aktywności mikroorganizmów chorobotwórczych.