Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Jod

Jod jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i produkcji hormonów tarczycy. Hormony te regulują wiele ważnych reakcji biochemicznych, w tym syntezę białek i aktywność enzymatyczną, i są kluczem do aktywności metabolicznej. Jod odgrywa również ważną rolę w rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i układu kostnego w czasie ciąży i wczesnego dzieciństwa.
Jod występuje naturalnie w owocach morza, takich jak ryby i wodorosty, a także w mleku i produktach mlecznych. W niektórych krajach dodaje się go również do soli kuchennej jako środek zapobiegawczy przeciwko niedoborom jodu. Niedobór jodu może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, m.in. wola (powiększenia tarczycy), upośledzenia umysłowego i różnych postaci zaburzeń rozwojowych.

Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy można przedawkować jod z naturalnych źródeł (ostatnio próbowałem suszonych wodorostów nori, wydawało mi się, że są świetnym zamiennikiem chipsów, ale na odwrocie znalazłem zalecaną dawkę max. 3 szt./ dziennie, w przeciwnym razie istnieje ryzyko przedawkowania jodu)? Jakie byłyby objawy przedawkowania? Dziękuję za odpowiedź.

Przedawkowanie jodu to rzadka sytuacja. Pierwiastek wiąże się z solami rozpuszczalnymi w wodzie – organizm posiada mechanizmy, dzięki którym pozbywa się jego nadmiaru. Jeśli nie cierpisz na nadczynność tarczycy, większe spożycie jodu nie powinno stanowić problemu (przynajmniej nie nagle).

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy można przedawkować jod z naturalnych źródeł (ostatnio próbowałem suszonych wodorostów nori, wydawało mi się to świetnym zamiennikiem chipsów, ale na odwrocie znalazłem zalecaną dawkę max. 3 szt./ dziennie, w przeciwnym razie istnieje ryzyko przedawkowania jodu)? Jakie byłyby objawy przedawkowania? Dziękuję za odpowiedź.

Przedawkowanie jodu to rzadka sytuacja. Pierwiastek wiąże się z solami rozpuszczalnymi w wodzie – organizm posiada mechanizmy, dzięki którym pozbywa się jego nadmiaru. Jeśli nie cierpisz na nadczynność tarczycy, większe spożycie jodu nie powinno stanowić problemu (przynajmniej nie nagle).