Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla klasycznego pieczywa drożdżowego. Podstawą jego przygotowania jest zakwas, który zawiera znacznie szerszą gamę mikroorganizmów niż drożdże, dlatego przebieg fermentacji ciasta jest inny.

Witam, chciałbym zapytać, jak to możliwe, że chleb drożdżowy, który podczas produkcji poddawany jest stosunkowo wysokiej temperaturze, zawiera żywe mikroorganizmy, a aktywność mikroorganizmów jest tłumiona w fermentowanej sterylizowanej kapuście. Z góry dziękuję za odpowiedź

Chleb na zakwasie NIE zawiera żywych mikroorganizmów (przynajmniej nie tych, które stały za powstaniem i działaniem zakwasu). Po upieczeniu takiego ciasta w produkcie zachodzą reakcje enzymatyczne typowe dla drożdży, ale nie jest to aktywność żywych mikroorganizmów.

Witam, w quizie jest napisane, że „chleb na zakwasie ma więcej yang w porównaniu do pełnego ziarna”, ale wcześniej było też powiedziane, że mielenie ziarna dostarcza więcej yin, więc dobrze rozumiem, że sposób obróbki (pieczenie) ma wpływ silniejszy efekt końcowy na całe jedzenie, czy w rezultacie jest zatem więcej yang? Dziękuję

Powodem jest obecność soli, chleb zawiera średnio 1,5-2% soli. To jest np. 2 kromki chleba (ok. 100 g) zawierają 1,5-2 g soli, co stanowi w zasadzie 30% zalecanego dziennego spożycia. Sól, jako najsilniejszy czynnik yang w diecie, przesunie równowagę właśnie w tym kierunku.

Witam, w sklepach pojawiają się coraz to nowe rodzaje wypieków. Chciałabym zapytać czy jest różnica pomiędzy chlebem na zakwasie, chlebem kwasowym czy chlebem na zakwasie. Mam tu na myśli technologię przetwarzania, czy są to tylko czeskie obroty sieci sprzedaży i jest to jedna i ta sama procedura fermentacji i pieczenia? Dziękuję.

Drożdże i kwas chlebowy są synonimami, więc nie ma tutaj żadnej różnicy. Jeśli natkniesz się na etykietę „piekarnia na zakwasie”, musisz dokładnie przestudiować skład – może to być chleb wyłącznie na zakwasie, ale także chleb zawierający tylko określoną proporcję zakwasu z obecnością drożdży (takiej informacji musi podać przez producenta żywności na opakowaniu lub wydać je klientowi na żądanie w przypadku żywności nieopakowanej).