Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Chleb na zakwasie NIE zawiera żywych mikroorganizmów (przynajmniej nie tych, które stały za powstaniem i działaniem zakwasu). Po upieczeniu takiego ciasta w produkcie zachodzą reakcje enzymatyczne typowe dla drożdży, ale nie jest to aktywność żywych mikroorganizmów.
Powodem jest obecność soli, chleb zawiera średnio 1,5-2% soli. To jest np. 2 kromki chleba (ok. 100 g) zawierają 1,5-2 g soli, co stanowi w zasadzie 30% zalecanego dziennego spożycia. Sól, jako najsilniejszy czynnik yang w diecie, przesunie równowagę właśnie w tym kierunku.
Drożdże i kwas chlebowy są synonimami, więc nie ma tutaj żadnej różnicy. Jeśli natkniesz się na etykietę „piekarnia na zakwasie”, musisz dokładnie przestudiować skład – może to być chleb wyłącznie na zakwasie, ale także chleb zawierający tylko określoną proporcję zakwasu z obecnością drożdży (takiej informacji musi podać przez producenta żywności na opakowaniu lub wydać je klientowi na żądanie w przypadku żywności nieopakowanej).