Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Ksylitol

Ksylitol to naturalny słodzik występujący w niektórych roślinach, w tym owocach, warzywach i roślinach drzewiastych. To pięcioatomowy alkohol, który ma słodki smak podobny do zwykłego cukru, ale zawiera o 40% mniej kalorii. Ksylitol jest popularny w dietach i żywności dla diabetyków, ponieważ nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi jak zwykły cukier.

Pod względem zdrowotnym i żywieniowym ksylitol uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla zwykłego cukru. Ma działanie prebiotyczne, które może wspierać zdrowie jelit, a także może pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów, hamując rozwój bakterii powodujących płytkę nazębną. Ksylitol jest także bezpieczny dla diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi.

Witam Mistrzu, chciałbym się dowiedzieć jak alkohole cukrowe np. ksylitol wpływają na makrobiotę jelitową. Czy przynoszą jej korzyść, czy wręcz przeciwnie, szkodzą jej? A może są neutralne? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pytasz o typową sytuację, w której trzeba rozróżnić, czy jest to osobnik zdrowy, czy nie. Ogólnie rzecz biorąc, poliole są fermentowane przez mikroflorę jelitową. Ta informacja mówi nam, że u zdrowego człowieka jest to w porządku, ponieważ aktywność mikrobiomu wzrasta ze wszystkimi tego konsekwencjami. Natomiast najczęściej przedstawianym przykładem, w którym zaleca się wyeliminowanie z diety alkoholi cukrowych, jest zespół jelita drażliwego, który kojarzony jest z tzw. dietą FODMAP. W takim przypadku dysbioza jelitowa powoduje wzmożone gazy i wzdęcia na skutek braku możliwości prawidłowego przetwarzania niektórych form węglowodanów, co prowadzi do całej gamy bardzo nieprzyjemnych objawów (ból, skurcze...).