Witam Mistrzu, chciałbym się dowiedzieć jak alkohole cukrowe np. ksylitol wpływają na makrobiotę jelitową. Czy przynoszą jej korzyść, czy wręcz przeciwnie, szkodzą jej? A może są neutralne? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pytasz o typową sytuację, w której trzeba rozróżnić, czy jest to osobnik zdrowy, czy nie. Ogólnie rzecz biorąc, poliole są fermentowane przez mikroflorę jelitową. Ta informacja mówi nam, że u zdrowego człowieka jest to w porządku, ponieważ aktywność mikrobiomu wzrasta ze wszystkimi tego konsekwencjami. Natomiast najczęściej przedstawianym przykładem, w którym zaleca się wyeliminowanie z diety alkoholi cukrowych, jest zespół jelita drażliwego, który kojarzony jest z tzw. dietą FODMAP. W takim przypadku dysbioza jelitowa powoduje wzmożone gazy i wzdęcia na skutek braku możliwości prawidłowego przetwarzania niektórych form węglowodanów, co prowadzi do całej gamy bardzo nieprzyjemnych objawów (ból, skurcze...).
Tematy: Mikrobiom jelitowy Ksylitol