Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Każdy składnik żywności ma swoje znaczenie, dotyczy to również glutenu. Przewód pokarmowy człowieka, w tym układ odpornościowy, są stosunkowo dobrze przystosowane do przyjmowania określonej ilości glutenu po kilku tysiącach lat jego spożycia, zatem nie jest konieczne, aby zdrowy człowiek przechodził na dietę bezglutenową – jeśli ilość glutenu w codziennej diecie jest „wystarczająca”, nie ma nic fundamentalnego w takiej zmianie diety, której nie dostajemy Inaczej wygląda sytuacja w przypadkach, gdy ilość glutenu jest zbyt duża, co jest dość powszechne w praktyce. Nie ma oficjalnych zaleceń dotyczących częstotliwości spożywania źródeł glutenu ani bezpośrednio tzw. „zalecanej dziennej porcji”, jednak w ramach starań o zapewnienie lub utrzymanie równowagi zaleca się łączenie zbóż glutenowych i bezglutenowych, efektem będzie zmniejszenie całkowitego udziału glutenu i jednoczesne wzmocnienie różnorodności diety.
Proszę, co powiesz na płatki: owies? Niektóre źródła podają, że jest bezglutenowy. Dziękuję
Na podstawie przepisów prawnych producent może zaliczyć do bezglutenowych żywność zawierającą mniej niż 20 mg glutenu w 1 kg żywności. Niektóre rodzaje owsa spełniają ten wymóg, dlatego możesz spotkać się z tą etykietą, mimo że owies ogólnie zaliczany jest do płatków bezglutenowych.