Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Płatki bezglutenowe

Do zbóż bezglutenowych zalicza się kukurydzę, ryż, kaszę gryczaną, amarantus, komosę ryżową, proso czy teff. Dla osób cierpiących na celiakię lub nadwrażliwość na gluten zboża bezglutenowe stanowią pełnowartościowy zamiennik zbóż bezglutenowych (pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta). Pod pewnymi względami są jeszcze bardziej bogate w składniki odżywcze, na przykład większość z nich zawiera większą ilość magnezu niż źródła glutenu.

Witam, Panie Jelínek, a co z glutenem u osób zdrowych (niechorących na celiakię), czy powinny wybierać także zboża bezglutenowe (żywność) czy też gluten z jakiegoś powodu jest ważny w zróżnicowanej diecie? Dziękuję.

Każdy składnik żywności ma swoje znaczenie, dotyczy to również glutenu. Przewód pokarmowy człowieka, w tym układ odpornościowy, są stosunkowo dobrze przystosowane do przyjmowania określonej ilości glutenu po kilku tysiącach lat jego spożycia, zatem nie jest konieczne, aby zdrowy człowiek przechodził na dietę bezglutenową – jeśli ilość glutenu w codziennej diecie jest „wystarczająca”, nie ma nic fundamentalnego w takiej zmianie diety, której nie dostajemy Inaczej wygląda sytuacja w przypadkach, gdy ilość glutenu jest zbyt duża, co jest dość powszechne w praktyce. Nie ma oficjalnych zaleceń dotyczących częstotliwości spożywania źródeł glutenu ani bezpośrednio tzw. „zalecanej dziennej porcji”, jednak w ramach starań o zapewnienie lub utrzymanie równowagi zaleca się łączenie zbóż glutenowych i bezglutenowych, efektem będzie zmniejszenie całkowitego udziału glutenu i jednoczesne wzmocnienie różnorodności diety.

Proszę, co powiesz na płatki: owies? Niektóre źródła podają, że jest bezglutenowy. Dziękuję

Na podstawie przepisów prawnych producent może zaliczyć do bezglutenowych żywność zawierającą mniej niż 20 mg glutenu w 1 kg żywności. Niektóre rodzaje owsa spełniają ten wymóg, dlatego możesz spotkać się z tą etykietą, mimo że owies ogólnie zaliczany jest do płatków bezglutenowych.