Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe to grupa roślin, których główną częścią jadalną jest korzeń. Grupa ta, obejmująca marchew, buraki, pietruszkę, pasternak, seler i inne, jest ważnym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Warzywa te są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Błonnik znajdujący się w warzywach korzeniowych wspomaga zdrowie układu trawiennego i może pomóc zapobiegać zaparciom. Jest także bogatym źródłem potasu, który wspomaga zdrowie serca.

Czy warzywa korzeniowe pieczone są w oleju w piekarniku? Czy jest różnica w utrwalaniu substancji w porównaniu np. z klasycznym duszeniem warzyw korzeniowych w oleju w garnku na kuchence? Co warto zamówić?

Gotowanie warzyw na oleju jest w porządku, pod warunkiem, że spalasz olej. Dlatego podczas pieczenia, pieczenia i smażenia należy kontrolować temperaturę. Gdy zamiast tłuszczu stosuje się wodę, zwykle ustawia się niższą temperaturę, co skutkuje mniejszą zawartością niektórych niepożądanych substancji (np. akryloamidów) w surowcach.