Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Pasta miso

Pasta Miso to tradycyjna japońska pasta wytwarzana ze sfermentowanych ziaren soi, ryżu lub jęczmienia. Jest bogaty w niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy B, E, K i kwas foliowy. Pasta Miso zawiera również duże ilości minerałów, takich jak cynk, miedź i mangan. Ze względu na wysoką zawartość białka i błonnika pasta miso jest pożywnym i zdrowym wyborem dla wegetarian i wegan.

Pasta Miso znana jest również ze swoich właściwości probiotycznych, które wspomagają zdrowie jelit i trawienie. Fermentacja, której ulega pasta miso, tworzy pożyteczne bakterie, które mogą pomóc zrównoważyć mikroflorę jelitową i wspierać zdrowy układ odpornościowy. Ponadto pasta miso ma niską zawartość tłuszczu i niski indeks glikemiczny, co może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i promować zdrową utratę wagi.

Witam, czy moglibyście mi doradzić czym zastąpić pastę miso zawierającą sfermentowaną soję jeśli ktoś jest uczulony na soję? Dziękuję.

W przypadku alergii na soję należy bezwzględnie unikać wszelkich źródeł soi, tj. Pasta miso również powinna zostać wykluczona z menu. Jako substytut użyj innego słonego aromatu (sól, buliony...) - właściwości odżywcze i właściwości tych zamienników będą oczywiście inne (= nie tak „doskonałe”), ale dla alergików ze względów zdrowotnych nie może być W przeciwnym razie.