Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Choroba żylna

Choroba żylna to termin odnoszący się do różnych schorzeń wpływających na krążenie krwi w żyłach. Schorzenia te mogą obejmować żylaki, zakrzepicę, przewlekłą niewydolność żylną i inne. Schorzenia te mogą być spowodowane różnymi czynnikami, w tym uwarunkowaniami genetycznymi, starzeniem się, ciążą, otyłością, długotrwałym staniem lub siedzeniem oraz brakiem ruchu. Choroby żylne mogą powodować dyskomfort, ból, obrzęk i mogą prowadzić do poważnych powikłań, takich jak zakrzepy krwi.

Odżywianie odgrywa kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu chorób żył. Dieta bogata w błonnik może pomóc w zapobieganiu zaparciom, które mogą zwiększyć ciśnienie w żyłach i pogorszyć stan. Pokarmy bogate w witaminę C i flawonoidy, takie jak owoce cytrusowe, truskawki, papryka i brokuły, mogą pomóc wzmocnić ściany żył. Kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w rybach, orzechach i nasionach mogą również pomóc zmniejszyć stan zapalny i poprawić krążenie. Z drugiej strony, spożywanie dużej ilości soli i przetworzonej żywności może pogorszyć obrzęk i zwiększyć ryzyko rozwoju chorób żył.

Witam Panie Jelínek, czy arginina jest odpowiednia dla osób z żylakami? Mam na myśli to, czy działanie wazodylatacyjne może być szkodliwe z punktu widzenia chorób żylnych. Dziękuję.

W większości sytuacji nie powinno być większych problemów ze stosowaniem argininy, gdyż ogólny efekt wazodylatacyjny nie jest na tyle spektakularny, aby powodować nadmierne obciążenie żylaków – dotyczy to stosowania samej argininy w zalecanych dawkach. Problem pojawia się, gdy w takim preparacie znajduje się spektrum innych substancji, które znacząco zwiększają produkcję tlenku azotu w organizmie, należy tu zachować ostrożność i unikać stosowania tych produktów.