Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Olej

Olej jest niezbędnym składnikiem wielu diet i jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm potrzebuje do różnych funkcji, w tym do budowy błon komórkowych i produkcji hormonów. Niektóre oleje, takie jak oliwa z oliwek i olej rybny, są również bogate w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które mogą pomóc obniżyć zły cholesterol i zwiększyć dobry cholesterol we krwi, co może pomóc w zapobieganiu chorobom serca.

Jednak choć oleje są ważne dla zdrowia, ważne jest również, aby spożywać je z umiarem. Oleje są bardzo bogate w kalorie i mogą przyczyniać się do przyrostu masy ciała, jeśli są spożywane w nadmiarze. Niektóre oleje, takie jak olej palmowy i olej kokosowy, zawierają dużo tłuszczów nasyconych, które mogą podnosić poziom złego cholesterolu we krwi i zwiększać ryzyko chorób serca. Dlatego ważne jest, aby wybierać zdrowe oleje i spożywać je w rozsądnych ilościach.

Czy warzywa korzeniowe pieczone są w oleju w piekarniku? Czy jest różnica w utrwalaniu substancji w porównaniu np. z klasycznym duszeniem warzyw korzeniowych w oleju w garnku na kuchence? Co warto zamówić?

Gotowanie warzyw na oleju jest w porządku, pod warunkiem, że spalasz olej. Dlatego podczas pieczenia, pieczenia i smażenia należy kontrolować temperaturę. Gdy zamiast tłuszczu stosuje się wodę, zwykle ustawia się niższą temperaturę, co skutkuje mniejszą zawartością niektórych niepożądanych substancji (np. akryloamidów) w surowcach.