Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

On był

Oznaczenie „Bio” odnosi się do żywności organicznej, która jest uprawiana i przetwarzana według określonych zasad i standardów. Normy te różnią się w zależności od kraju, ale generalnie obejmują ograniczenia dotyczące stosowania syntetycznych pestycydów i nawozów chemicznych, modyfikacji genetycznych i przetwarzania żywności przy użyciu promieniowania, rozpuszczalników przemysłowych lub syntetycznych dodatków do żywności. Żywność ekologiczna jest często uważana za zdrowszą alternatywę dla żywności konwencjonalnej, ponieważ jest uprawiana i przetwarzana w bardziej naturalny sposób. Mogą zawierać więcej niektórych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, a mniej pestycydów i metali ciężkich.

Witam Panie Jelínek, od lat kupuję organiczny bulion warzywny od Country Life (uważam go za najlepszy na rynku), oprócz suszonych warzyw, w składzie znajduję „ekstrakt drożdżowy”, z którym zawsze mi się kojarzył fakt, że jest to swego rodzaju ekstrakt z drożdży delikatesowych. A jak zrozumiałem z lekcji kupuję ukryty syntetyczny glutaminian sodu 621? Dziękuję za Twoją wiadomość

W produkcie zastosowano ekstrakt drożdżowy, który jest naturalnym surowcem. Drożdże na ogół zawierają mniejszą ilość kwasu glutaminowego, ekstrakty oczywiście znacznie większą. Ekstrakty drożdżowe stosowane są jako naturalny aromat i wzmacniacz smaku właśnie ze względu na wyższe stężenie kwasu glutaminowego, ale nie jest to syntetyczny kwas glutaminowy/glutamina.

Witam, od czasu urlopu macierzyńskiego martwię się o jakość żywności spotykanej w sieciówkach. Bardzo często, kupując owoce i warzywa, w kółko słyszę to samo pytanie. Czy lepiej wybrać produkt z naszego kraju, nawet jeśli nie jest on oznaczony jako Organic i dlatego jest poddawany obróbce chemicznej na każdym etapie wzrostu (bez możliwości sprawdzenia) czy kupić Organic pochodzący np. z Hiszpanii/Peru/Austrii itp. .? Moje następne pytanie jest kontynuacją pierwszego. Czy naprawdę można ufać etykiecie Bio na owocach i warzywach? Dziękuję

Marce Bio można zaufać, w porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym, zasady są tu sprawdzane znacznie rygorystycznie, dzięki czemu uzyskana jakość żywności jest w miarę przejrzysta (nie ma oczywiście sensu zajmować się wyjątkami, które występują we wszystkich obszary). Przy wyborze żywności pod kątem jej jakości najważniejsza jest ocena wizualna (stopień świeżości, oznaki zgnilizny lub pleśni, stopień dojrzałości...). Np. wyraźnie niedojrzałe lub zgniłe organiczne owoce lub warzywa nie powinny być traktowane priorytetowo w stosunku do świeżych i dojrzałych produktów pochodzących z rolnictwa konwencjonalnego, ponieważ ryzyko wpływu na zdrowie w wyniku infekcji bakteryjnej przekracza potencjalne wady spożywania produktów nieekologicznych. Generalnie stwierdza się, że wskazane jest przedkładanie produktów wyhodowanych w naszych warunkach nad importowanymi z zagranicy. Decydującym czynnikiem jest odległość, jaką żywność musi pokonać od producenta do sklepu, czyli tzw. np. Austria jako kraj sąsiadujący może nie stanowić problemu w porównaniu z Hiszpanią, a nawet krajami zamorskimi.

Witam, przeczytałem w dyskusji, że tempeh należy poddać obróbce cieplnej przed spożyciem? Czy mogę zapytać dlaczego? Nigdy o tym nie słyszałem. Nawet w wielu „bio i zdrowych restauracjach” natknąłem się na tempeh, które dodano tylko jako dodatek do chleba, dziękuję.

W wersji NATURALNEJ zaleca się obróbkę cieplną tempehu przed spożyciem. Powodem są aktywne grzyby fermentacyjne, które u osób wrażliwych mogą powodować problemy trawienne lub obciążać układ odpornościowy.