Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Różnica jest dość zasadnicza, tak naprawdę jest ich kilka: 1. Błonnik usuwamy poprzez wyciskanie, dzięki czemu sok zawiera znacznie bardziej skoncentrowaną ilość mikroelementów i cukrów. 2. W większości przypadków otrzymujemy płyn przeznaczony do picia, a nie pokarm (ale to zależy od osmolalności). 3. Spożywając sok tłoczony, inaczej niż surowiec, z którego jest wyprodukowany, wpływamy na procesy trawienne i metaboliczne: - następuje szybsza odpowiedź glikemiczna, - inaczej reaguje mikroflora jelitowa, - organizm otrzymuje większą dawkę witamin i minerałów, które wchłania się szybciej i efektywniej, - Z powodu braku błonnika, perystaltyka jelit reaguje inaczej. Wyższe stężenie cukrów jest ryzykowne tylko w określonych sytuacjach, najczęściej w przypadku stanów zapalnych przewodu pokarmowego, wzmożonej aktywności drobnoustrojów chorobotwórczych, zaburzeń pracy trzustki...