Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Soki wyciskane

Soki tłoczone uważane są za jeden z najzdrowszych napojów, jakie możemy włączyć do naszej diety. Są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponieważ powstają w wyniku tłoczenia owoców i warzyw, zachowują większość składników odżywczych, które zostałyby utracone w przypadku innych metod przetwarzania. Soki wyciskane zawierają także dużo błonnika, który wspomaga zdrowie naszego układu trawiennego.

Soki wyciskane to także świetny sposób na zwiększenie spożycia owoców i warzyw, jeśli spożywanie ich w postaci stałej nie jest dla nas korzystne. Są lekkostrawne, a zawarte w nich składniki odżywcze szybko wchłaniają się do naszego organizmu. Ponadto dzięki dużej zawartości wody pomagają utrzymać nawodnienie naszego organizmu. Należy jednak pamiętać, że pomimo tych wszystkich zalet, soki tłoczone nie powinny zastępować w naszej diecie wszystkich owoców i warzyw, a raczej je uzupełniać.

Witam, czy mogę zapytać, dlaczego soki tłoczone są tak polecane? Jaka jest różnica między wyciskanym sokiem a świeżym, na przykład jabłkiem, które właśnie zjadam? W jednym z wywiadów usłyszałam, że wyciskanie soku uwalnia do organizmu na raz dużo cukru, co nie jest dobre. Jak to jest? Dziękuję za odpowiedź

Różnica jest dość zasadnicza, tak naprawdę jest ich kilka: 1. Błonnik usuwamy poprzez wyciskanie, dzięki czemu sok zawiera znacznie bardziej skoncentrowaną ilość mikroelementów i cukrów. 2. W większości przypadków otrzymujemy płyn przeznaczony do picia, a nie pokarm (ale to zależy od osmolalności). 3. Spożywając sok tłoczony, inaczej niż surowiec, z którego jest wyprodukowany, wpływamy na procesy trawienne i metaboliczne: - następuje szybsza odpowiedź glikemiczna, - inaczej reaguje mikroflora jelitowa, - organizm otrzymuje większą dawkę witamin i minerałów, które wchłania się szybciej i efektywniej, - Z powodu braku błonnika, perystaltyka jelit reaguje inaczej. Wyższe stężenie cukrów jest ryzykowne tylko w określonych sytuacjach, najczęściej w przypadku stanów zapalnych przewodu pokarmowego, wzmożonej aktywności drobnoustrojów chorobotwórczych, zaburzeń pracy trzustki...