Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, czy mogę zapytać, dlaczego soki tłoczone są tak polecane? Jaka jest różnica między wyciskanym sokiem a świeżym, na przykład jabłkiem, które właśnie zjadam? W jednym z wywiadów usłyszałam, że wyciskanie soku uwalnia do organizmu na raz dużo cukru, co nie jest dobre. Jak to jest? Dziękuję za odpowiedź

Różnica jest dość zasadnicza, tak naprawdę jest ich kilka: 1. Błonnik usuwamy poprzez wyciskanie, dzięki czemu sok zawiera znacznie bardziej skoncentrowaną ilość mikroelementów i cukrów. 2. W większości przypadków otrzymujemy płyn przeznaczony do picia, a nie pokarm (ale to zależy od osmolalności). 3. Spożywając sok tłoczony, inaczej niż surowiec, z którego jest wyprodukowany, wpływamy na procesy trawienne i metaboliczne: - następuje szybsza odpowiedź glikemiczna, - inaczej reaguje mikroflora jelitowa, - organizm otrzymuje większą dawkę witamin i minerałów, które wchłania się szybciej i efektywniej, - Z powodu braku błonnika, perystaltyka jelit reaguje inaczej. Wyższe stężenie cukrów jest ryzykowne tylko w określonych sytuacjach, najczęściej w przypadku stanów zapalnych przewodu pokarmowego, wzmożonej aktywności drobnoustrojów chorobotwórczych, zaburzeń pracy trzustki...

Tematy:  Soki wyciskane