Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Laktobacylia

Lactobacilli to rodzaj bakterii należących do grupy tzw. probiotyków. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które spożyte w odpowiedniej ilości zapewniają gospodarzowi korzyści zdrowotne. Lactobacilli są naturalną częścią mikroflory jelitowej i są znane ze swojej zdolności do fermentacji cukrów do kwasu mlekowego, co pomaga utrzymać zdrowe pH w naszym układzie trawiennym.

Z punktu widzenia żywienia i zdrowia pałeczki kwasu mlekowego są bardzo ważne. Pomagają w trawieniu, wspierają układ odpornościowy i mogą pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom biegunki. Wykazano również, że pomagają w leczeniu niektórych schorzeń jelitowych, takich jak zespół jelita drażliwego lub choroba Leśniowskiego-Crohna. Bakterie kwasu mlekowego można znaleźć w wielu sfermentowanych produktach spożywczych, takich jak jogurt, kefir, kiszona kapusta i kimchi.

Witam, Panie Jelínek, co sądzi Pan o badaniu mikrobiomu jelitowego, które oferują różne kliniki i laboratoria? Czy polecacie laboratorium, macie doświadczenie? Chciałbym też zapytać, czy ktoś zdrowo się odżywia, porusza się, nie pali, nie pije, jakie bakterie Lactobacilli, probiotyki byście szczególnie polecili...? Dziękuję za odpowiedź.

Analiza mikroflory ma sens, bo dostarcza informacji, których nie można uzyskać w żaden inny sposób. Należy mieć na uwadze, że metody analityczne stale się rozwijają, w przyszłości będą dostarczać znacznie dokładniejszych informacji, dotyczy to także ich interpretacji. Pewną wadą jest cena badania, ale to częsta przypadłość nowych technologii. Jeśli szukasz odpowiedniego laboratorium, zawsze wybieraj w oparciu o to, co oferuje w zakresie wymaganych finansów, tj. jakich informacji dostarczy i przede wszystkim w jakim stopniu powiąże się z Twoją indywidualnością. W przypadku suplementacji probiotykami sprawa jest prosta – rynek rozwija się bardzo szybko, tendencje są albo w stronę jak największej liczby szczepów zawartych w każdej dawce, albo wręcz przeciwnie, w stronę reprezentacji mniejszej liczby konkretnych przedstawicieli o mające na celu oddziaływanie na określone procesy metaboliczne. Więc to zależy od tego, gdzie celujesz. Generalnie jednak nie zgłupiejesz stosując profilaktycznie preparaty o szerszym spektrum Lactobacilli.