Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Bulgur

Bulgur to wstępnie ugotowana, pęknięta pszenica pełnoziarnista, używana jako dodatek w kuchni. Jest to zboże pełnoziarniste, dzięki czemu jest bogate w błonnik, wolne węglowodany i witaminy z grupy B. Jest źródłem glutenu, dlatego nie nadaje się dla osób chorych na celiakię.

Witam, czy możesz mi wyjaśnić, co to jest bulgur? Podobno jest to grubo mielona pszenica pełnoziarnista. Ale w takim razie nie rozumiem po co sprzedaje się bulgur gruboziarnisty (ma jasny kolor) i gruboziarnisty bulgur (ma ciemny kolor) (np. firmy ARAX). Dziękuję za wyjaśnienie

Połamane ziarna pszenicy, które są wstępnie ugotowane, nazywane są bulgurem. Jest to zatem surowiec łatwy w obróbce w kuchni. Różnica w kolorze produktów wynika z zawartości błonnika, który w wariancie pełnoziarnistym jest znacznie większy (bulgur pełnoziarnisty nie usuwa podczas obróbki ziarna tak dużej ilości błonnika, jak w przypadku gruboziarnistego).