Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Brazylijski orzech

Orzechy brazylijskie są znaczącym źródłem wielu ważnych składników odżywczych, w tym białka, błonnika, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy. Są także jednym z najlepszych naturalnych źródeł selenu – minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i wspierającego układ odpornościowy. Jedzenie orzechów brazylijskich może również przyczynić się do zdrowia serca, ponieważ zawierają tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego) i podnieść poziom cholesterolu HDL (dobrego).

Orzechy brazylijskie są również bogate w witaminy z grupy B, w tym tiaminę, niacynę, ryboflawinę i kwas pantotenowy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu. Zawierają także znaczną ilość witaminy E, silnego przeciwutleniacza, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Chociaż orzechy brazylijskie są bogate w kalorie, ich wysoka zawartość błonnika może pomóc zwiększyć uczucie sytości i zmniejszyć spożycie kalorii.

Dobry dzień. Czy mogłabym prosić o krótki opis i ciekawe właściwości/działanie nasion orzecha włoskiego, słonecznika i dyni? Dziękuję.

Każdy pokarm jest czymś specyficznym, gdyż zawiera inne proporcje poszczególnych składników odżywczych. Ocena żywności pod kątem jej atrakcyjności żywieniowej w sensie ponadprzeciętnej reprezentacji niektórych składników odżywczych jest często ograniczająca i wiążąca, z drugiej strony jest powszechna w zachodnim sposobie myślenia (korzystniej jest spróbować spojrzeć całościowo). Orzechy brazylijskie są w zasadzie najbogatszym źródłem selenu, dlatego warto kontrolować ich ilość w diecie, aby nie doszło do niepotrzebnego przedawkowania, co naprawdę może się zdarzyć ze względu na stężenie tego pierwiastka. Pestki dyni prezentowane są jako ważne źródło cynku i witaminy E, które w połączeniu z zawartymi w nich fitochemikaliami korzystnie wpływają na prostatę (mają związek ze wspomaganiem leczenia łagodnego rozrostu prostaty). Nasiona słonecznika zawierają większą ilość witaminy E. Są jednak bogatszym źródłem tłuszczów omega-6, co biorąc pod uwagę zwiększony udział tych kwasów tłuszczowych w diecie ludności zachodniej, nie jest zbyt korzystną cechą żywieniową.