Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Każdy pokarm jest czymś specyficznym, gdyż zawiera inne proporcje poszczególnych składników odżywczych. Ocena żywności pod kątem jej atrakcyjności żywieniowej w sensie ponadprzeciętnej reprezentacji niektórych składników odżywczych jest często ograniczająca i wiążąca, z drugiej strony jest powszechna w zachodnim sposobie myślenia (korzystniej jest spróbować spojrzeć całościowo). Orzechy brazylijskie są w zasadzie najbogatszym źródłem selenu, dlatego warto kontrolować ich ilość w diecie, aby nie doszło do niepotrzebnego przedawkowania, co naprawdę może się zdarzyć ze względu na stężenie tego pierwiastka. Pestki dyni prezentowane są jako ważne źródło cynku i witaminy E, które w połączeniu z zawartymi w nich fitochemikaliami korzystnie wpływają na prostatę (mają związek ze wspomaganiem leczenia łagodnego rozrostu prostaty). Nasiona słonecznika zawierają większą ilość witaminy E. Są jednak bogatszym źródłem tłuszczów omega-6, co biorąc pod uwagę zwiększony udział tych kwasów tłuszczowych w diecie ludności zachodniej, nie jest zbyt korzystną cechą żywieniową.