Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Sytuacja przewagi tłuszczów omega-3 jest zjawiskiem rzadkim, w zasadzie nawet w warunkach naturalnych nie występuje, musi być sztucznie wywołana stosowaniem suplementów. Spożywając źródła roślinne, otrzymujemy kwas alfa-linolenowy (ALA), który organizm zmuszony jest przekształcić do EPA i DHA, z których pochodzi standardowo przedstawiane działanie O3. Ale ten współczynnik konwersji jest bardzo niski, tj. zwiększone spożycie ALA nie będzie miało wpływu na wynikowe wartości stosunku O3:O6 w organizmie w kierunku przewagi O6. Zbyt duże spożycie O3 (DHA, EPA) ma przede wszystkim negatywny wpływ na krzepliwość krwi – pogarsza krzepliwość krwi, stwarzając tym samym ryzyko wzmożonych krwawień.
Choć ciała ketonowe powstają w wątrobie, aktywność biomu jelitowego ma pośredni wpływ na ich metabolizm. Prawidłowa aktywność mikroflory (przy zapewnieniu odpowiedniej podaży rozpuszczalnych form błonnika) powoduje powstawanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (m.in. octowy, masłowy, propionowy). W przypadku większej ingerencji w aktywność biomu zmieni się produkcja bioaktywnych metabolitów w jelicie grubym, które są w stanie regulować cały szereg procesów metabolicznych, m.in. mogą ograniczać produkcję SCFA pełniących funkcję podobną funkcję do beta-hydroksymaślanu wytwarzanego w wątrobie (w szczególności maślan = sól kwasu masłowego). Uważa się, że odchylenie od tej równowagi jest jedną z możliwych przyczyn, dla których niektórzy osoby na diecie ketonowej mają trudności z wywołaniem i utrzymaniem stanu ketozy. Jest to przypadłość dość powszechna w praktyce, najczęściej w sytuacjach nadużywania antybiotyków.