Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe są podstawowym budulcem tłuszczów. Są niezbędne do wielu funkcji organizmu, w tym do tworzenia błon komórkowych i hormonów, a także są ważnym źródłem energii. Chemicznie dzielimy je na nasycone i nienasycone (w tym przypadku jednonienasycone i wielonienasycone są dalej rozdzielane), które mają różny wpływ na zdrowie.

Witam Panie Jelínek, wspomina Pan o wpływie nadmiaru kwasów tłuszczowych omega 6 na organizm jako dominującym problemie współczesności w temacie O3 i O6. Ale co z rozbieżnością po stronie przewagi O3? Jakie problemy mogą się pojawić? Np. w częstym spożywaniu dużych ilości nasion konopi lub oleju lnianego („bo przecież to zdrowe”) nie znając proporcji, która jest istotna dla równowagi organizmu. Dziękuję za odpowiedź

Sytuacja przewagi tłuszczów omega-3 jest zjawiskiem rzadkim, w zasadzie nawet w warunkach naturalnych nie występuje, musi być sztucznie wywołana stosowaniem suplementów. Spożywając źródła roślinne, otrzymujemy kwas alfa-linolenowy (ALA), który organizm zmuszony jest przekształcić do EPA i DHA, z których pochodzi standardowo przedstawiane działanie O3. Ale ten współczynnik konwersji jest bardzo niski, tj. zwiększone spożycie ALA nie będzie miało wpływu na wynikowe wartości stosunku O3:O6 w organizmie w kierunku przewagi O6. Zbyt duże spożycie O3 (DHA, EPA) ma przede wszystkim negatywny wpływ na krzepliwość krwi – pogarsza krzepliwość krwi, stwarzając tym samym ryzyko wzmożonych krwawień.

Jakim mechanizmem poziom fermentacji kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym wpływa na osiągnięcie stanu długotrwałej ketozy?

Choć ciała ketonowe powstają w wątrobie, aktywność biomu jelitowego ma pośredni wpływ na ich metabolizm. Prawidłowa aktywność mikroflory (przy zapewnieniu odpowiedniej podaży rozpuszczalnych form błonnika) powoduje powstawanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (m.in. octowy, masłowy, propionowy). W przypadku większej ingerencji w aktywność biomu zmieni się produkcja bioaktywnych metabolitów w jelicie grubym, które są w stanie regulować cały szereg procesów metabolicznych, m.in. mogą ograniczać produkcję SCFA pełniących funkcję podobną funkcję do beta-hydroksymaślanu wytwarzanego w wątrobie (w szczególności maślan = sól kwasu masłowego). Uważa się, że odchylenie od tej równowagi jest jedną z możliwych przyczyn, dla których niektórzy osoby na diecie ketonowej mają trudności z wywołaniem i utrzymaniem stanu ketozy. Jest to przypadłość dość powszechna w praktyce, najczęściej w sytuacjach nadużywania antybiotyków.