Kurzy ATAC

Doradztwo

Jakim mechanizmem poziom fermentacji kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym wpływa na osiągnięcie stanu długotrwałej ketozy?

Choć ciała ketonowe powstają w wątrobie, aktywność biomu jelitowego ma pośredni wpływ na ich metabolizm. Prawidłowa aktywność mikroflory (przy zapewnieniu odpowiedniej podaży rozpuszczalnych form błonnika) powoduje powstawanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (m.in. octowy, masłowy, propionowy). W przypadku większej ingerencji w aktywność biomu zmieni się produkcja bioaktywnych metabolitów w jelicie grubym, które są w stanie regulować cały szereg procesów metabolicznych, m.in. mogą ograniczać produkcję SCFA pełniących funkcję podobną funkcję do beta-hydroksymaślanu wytwarzanego w wątrobie (w szczególności maślan = sól kwasu masłowego). Uważa się, że odchylenie od tej równowagi jest jedną z możliwych przyczyn, dla których niektórzy osoby na diecie ketonowej mają trudności z wywołaniem i utrzymaniem stanu ketozy. Jest to przypadłość dość powszechna w praktyce, najczęściej w sytuacjach nadużywania antybiotyków.

Tematy:  Fermentacja   Kwasy tłuszczowe