Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam Panie Jelínek, wspomina Pan o wpływie nadmiaru kwasów tłuszczowych omega 6 na organizm jako dominującym problemie współczesności w temacie O3 i O6. Ale co z rozbieżnością po stronie przewagi O3? Jakie problemy mogą się pojawić? Np. w częstym spożywaniu dużych ilości nasion konopi lub oleju lnianego („bo przecież to zdrowe”) nie znając proporcji, która jest istotna dla równowagi organizmu. Dziękuję za odpowiedź

Sytuacja przewagi tłuszczów omega-3 jest zjawiskiem rzadkim, w zasadzie nawet w warunkach naturalnych nie występuje, musi być sztucznie wywołana stosowaniem suplementów. Spożywając źródła roślinne, otrzymujemy kwas alfa-linolenowy (ALA), który organizm zmuszony jest przekształcić do EPA i DHA, z których pochodzi standardowo przedstawiane działanie O3. Ale ten współczynnik konwersji jest bardzo niski, tj. zwiększone spożycie ALA nie będzie miało wpływu na wynikowe wartości stosunku O3:O6 w organizmie w kierunku przewagi O6. Zbyt duże spożycie O3 (DHA, EPA) ma przede wszystkim negatywny wpływ na krzepliwość krwi – pogarsza krzepliwość krwi, stwarzając tym samym ryzyko wzmożonych krwawień.

Tematy:  Omega-6   Kwasy tłuszczowe