Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Kimchi

Kimchi to tradycyjne koreańskie jedzenie składające się z marynowanych i sfermentowanych warzyw, najczęściej kapusty i rzodkiewki, z różnymi przyprawami, takimi jak chili, czosnek, imbir i sól. Kimchi to niskokaloryczne i niskotłuszczowe jedzenie z dużą zawartością błonnika i niektórych witamin.

Witam, chciałbym zapytać jak to jest z Kimchi, w sklepie Kimchi jest pasteryzowane, czy to znaczy, że nie ma żywych kultur? Czy to nadal zdrowa żywność? Czy w takim razie liczy się jako produkt fermentowany w menu? Dziękuję

Kupując kiszone warzywa, należy monitorować sposób przetwarzania żywności. Aby zapewnić wymaganą trwałość, producenci wybierają pasteryzację lub niektóre konserwanty, ale istnieje również możliwość zakupu produktów niepasteryzowanych. W przypadku termicznej lub chemicznej obróbki produktu aktywność kultur fermentacyjnych ustaje. Jedzenie jest pozbawione żywych kultur, ale nadal sfermentowane, tj. został poddany fermentacji i ma swoje kluczowe zalety – jest łatwiejszy do strawienia i zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas mlekowy.