Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
To temat nieco bardziej skomplikowany, gdyż na procesy miażdżycowe wpływa wiele czynników, ale jednocześnie nie wiadomo, czy jakakolwiek substancja w sposób przezroczysty usuwałaby złogi miażdżycowe z naczyń krwionośnych. Medycyna ortodoksyjna wciąż żyje w niewoli przekonań, że dieta nie ma wpływu na usuwanie już powstałych blaszek miażdżycowych, a jednocześnie twierdzi, że stan miażdżycy jest nieodwracalny. Przekonanie to opiera się na założeniu, że nie ma wystarczających dowodów, aby faktycznie to potwierdzić, co w zasadzie jest w porządku w dziedzinach rządzących się zasadami współczesnej nauki. Medycyna nie zmieni swojego podejścia, dopóki nie zostaną przeprowadzone wystarczające badania, które ostatecznie dostarczą jednoznacznych dowodów. Z cząstkowych badań wiemy, że nie tylko lecytyna (lub wchodzące w jej skład kompleksy fosfolipidowe) pozytywnie wpływa na przebieg miażdżycy, ale także rozpuszczalne formy błonnika, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3 (a dokładniej O3 :O6), proporcje białek w diecie wraz z ich strukturą, (ujemny) bilans energetyczny, post... Przeważa opinia, że dla uzyskania zamierzonego efektu najważniejsza jest długoterminowa praca ze wszystkimi czynnikami, tj. holistyczne podejście do żywienia.
Karmienie piersią jest procesem wymagającym dużej ilości energii, dlatego wskazane jest większe spożycie energii w tym okresie. Zwiększenie masy ciała w czasie ciąży jest zamysłem natury, poprzez którą matka tworzy rezerwę energii, która jest stopniowo zużywana w okresie karmienia piersią. W nawiązaniu do współczesnej koncepcji żywienia można zatem stwierdzić, że karmienie piersią jest dla matki naturalnym procesem redukcji masy ciała. Dzieje się tak oczywiście w sytuacji, gdy kobieta karmiąca piersią nie zwiększa drastycznie swojego spożycia energii. Z żywieniowego punktu widzenia wskazane jest jednak nieznaczne zwiększenie udziału białka w diecie w okresie karmienia piersią, standardowo zaleca się o 20-30% więcej niż przed ciążą (średnia to około 80 g dziennie , ale traktuj tę wartość z przymrużeniem oka, gdyż nie odzwierciedla ona indywidualnych potrzeb jednostki).
Wartość BMR najdokładniej mierzą urządzenia bioimpedancyjne, ponieważ ich algorytm współpracuje z aktualnie mierzonymi wartościami parametrów ciała. Inną opcją jest np. na naszej stronie internetowej - https://www.kurzyatac.cz/kalkulacka/bmr Z wartościami odżywczymi posiłków możesz pracować bezpośrednio w aplikacji ZOF - www.zofapp.cz