Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Suszone drożdże

Drożdże suszone to produkt wytwarzany w wyniku fermentacji zbóż lub innej żywności z udziałem naturalnie występujących drożdży i bakterii. Proces ten przekształca cukry zawarte w żywności w kwas mlekowy i inne związki organiczne, które przyczyniają się do jej niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Suszone drożdże są bogate w probiotyki, czyli żywe bakterie i drożdże, które są korzystne dla naszego zdrowia, szczególnie naszego układu trawiennego.

Pod względem odżywczym suszone drożdże są bardzo pożywne. Zawiera wiele witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Dzięki procesowi fermentacji jest również bogaty w enzymy, które mogą pomóc poprawić trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Ponadto drożdże mogą pomóc w zmniejszeniu zawartości fitynianów w żywności – substancji, która może utrudniać wchłanianie niektórych minerałów w organizmie.

Witam, chciałbym zapytać czy jest duża różnica w jakości pomiędzy zakwasem suszonym a klasycznym. Dziękuję

Teoretycznie nie powinno go być (w sytuacji, gdy producent postępuje zgodnie z procedurą i terminologią prawną), ponieważ zakwas to w zasadzie sfermentowana mąka, którą producent może rozprowadzić w postaci suchej lub mokrej. Przyjrzyjmy się więc składowi na etykiecie produktu, który jest prosty - albo jest wymieniona mąka fermentowana (najczęściej żytnia), albo mąka i kultury starterowe, nic więcej nie powinno właściwie znajdować się w produkcie.