Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Skrobia kukurydziana

Skrobia kukurydziana jest powszechnym składnikiem wielu produktów spożywczych i jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym jako zagęszczacz, stabilizator i słodzik. Jest to węglowodan złożony, który organizm rozkłada na glukozę. Jest wysokokaloryczny, jego spożycie może przyczynić się do wzrostu masy ciała.

Witam, proszę, jak zapatrujecie się na skrobię w jedzeniu dla dzieci? Skrobię kukurydzianą często można znaleźć w kupowanych przekąskach. Czy powinniśmy tego całkowicie unikać? Czy skrobia z tapioki jest „lepszą” alternatywą?

Skrobie stosuje się głównie jako zagęszczacz w żywności. Nie jest konieczne ich unikanie, są one bezpieczne dla zdrowego człowieka, jednak podwyższają wartość kaloryczną i glikemiczną pożywienia. Jeśli znajdziesz przystawkę złożoną ze składników, których jakość odpowiada Twoim oczekiwaniom, a w dodatku bez dodatku skrobi, to zawsze będzie to lepszy wybór.