Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
W tym przypadku zależy to od jakości (= zawartości aktywnych składników odżywczych) i postaci (surowy x poddany obróbce cieplnej x suplement diety...) spożywanego czosnku. Obróbka cieplna niszczy zdecydowaną większość substancji obniżających ciśnienie krwi, w przypadku suplementów diety decydujący jest sposób obróbki technologicznej produktu, tj. jaką ilość składników aktywnych gwarantuje producent w produkcie. W praktyce zdarza się tak często, że niektóre suplementy praktycznie nie działają, inne zaś wręcz przeciwnie, znacząco wpływają na ciśnienie. Najlepszym sposobem na podniesienie ciśnienia krwi jest stres lub aktywność fizyczna (druga opcja jest zdecydowanie korzystniejsza dla zdrowia :-).
W sytuacji, gdy pijesz dużą ilość wody gazowanej, gdzie zawartość CO2 jest nienaturalnie wysoka (= wyższa niż w źródłach naturalnych), duża ilość gazów zostaje szybko wchłonięta. Zmienia się wartość współczynnika oddechowego, co prowadzi do zwiększenia częstości oddechów. Jednocześnie wzrasta ciśnienie parcjalne CO2 we krwi, co wiąże się ze wzrostem ciśnienia krwi (w tym częstości akcji serca).