Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Leczenie kandydozy

Leczenie kandydozy to proces mający na celu wyeliminowanie przerostu drożdżaków Candida w organizmie. Candida występuje naturalnie w organizmie człowieka i może powodować problemy zdrowotne, jeśli występuje w nadmiarze. Leczenie kandydozy może obejmować leki na receptę, takie jak leki przeciwgrzybicze, a także zmiany w diecie – takie jak ograniczenie spożycia pokarmów bogatych w cukier, rafinowanych węglowodanów i niektórych rodzajów owoców.

Mam pytanie, czy drożdże mogą żywić się także fruktooligosacharydami lub innymi prebiotykami? Czy są owoce, które ze względu na swój skład można jeść nawet podczas leczenia kandydozy?

Fruktooligosacharydy rozkładane są przez mikroorganizmy probiotyczne (w tym niektóre drożdże). Podczas tego rozszczepiania powstają kwasy tłuszczowe, które stwarzają niekorzystne warunki dla kultur patogennych – dlatego warto stosować te prebiotyki w przypadku infekcji drożdżakowych. Owoce są dyskusyjną grupą żywności w leczeniu kandydozy. Generalnie opłaca się ograniczać w diecie udział cukrów, w stosunku do owoców to przede wszystkim dojrzałe banany i winogrona (lub jagody). Faktem jest, że wręcz przeciwnie, niektóre bardziej kwaśne rodzaje owoców są zalecane w rozsądnych ilościach (np. raz dziennie).