Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Dodatki warzywne

Dodatki warzywne stanowią ważny element zbilansowanej diety, wspierającej zdrowie i odżywianie. Są bogate w witaminy, minerały i błonnik, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa są również niskokaloryczne i zawierają wiele przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Dodatki warzywne są również doskonałym źródłem błonnika, który wspiera zdrowy układ trawienny i pomaga zapobiegać zaparciom. Błonnik pomaga również regulować poziom cukru we krwi i może zmniejszać ryzyko chorób serca. Dodatki warzywne są również idealne dla osób chcących schudnąć lub utrzymać prawidłową masę ciała, ponieważ są niskokaloryczne, a jednocześnie zapewniają uczucie sytości.

Witam, chcę zapytać o wprowadzenie pierwszych pokarmów uzupełniających. Ogólna rekomendacja (którą również podajesz na tej stronie) to przejście na potrawy mięsne i roślinne po dodatkach warzywnych (w pierwszym miesiącu przyrostu masy ciała). Mięso z częstotliwością 6 razy w tygodniu, raz zastąpić żółtkiem. Ponieważ jesteśmy teraz w okresie pierwszych pokarmów uzupełniających, cały czas zadaję sobie pytanie, czy jest to odpowiedni model pod względem trawienia, z drugiej strony zastanawiam się, czy zmniejszając proporcję mięsa dziecku nie zabraknie składników odżywczych i minerałów dla rozwoju (warzywa to przecież kiepski pokarm, który nie zastąpi mleka matki). I czy bezpieczne jest utrzymywanie diety wegetariańskiej nawet małych dzieci? Dziękuję

Zalecenia te są powszechnie obowiązujące, stanowią standard we współczesnym żywieniu. Jeśli oceniać takie regularne spożywanie mięsa pod kątem trudności w trawieniu, jasne jest, że nie będzie to wzór doskonałości. W ramach przejścia na żywność stałą bezwzględnie konieczne jest zapewnienie wystarczającej ilości kluczowych składników odżywczych, w jak najlepszej formie biologicznie użytecznej, a ponadto w formie „bezpiecznej” (żywność nie powinna być ryzykowna w związku z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, a jednocześnie układ pokarmowy powinien bez większych trudności poradzić sobie z przewodem pokarmowym malucha). Wymagania te są zatem znacznie ważniejsze niż współczynnik strawności. Faktem jest, że pod pojęciem „mięso” kryje się nie tylko stosunkowo niewielka część mięsa pochodzącego od zwierząt stałocieplnych, ale także możliwość stosowania bulionów mięsno-kostnych, które są znacznie łatwiej strawne (pod warunkiem, że zawierają wystarczająca ilość białka). Stosowanie wegetarianizmu na tym etapie rozwoju dziecka jest bardzo ryzykowne zarówno pod względem żywieniowym, jak i zdrowotnym, dlatego należy zachować ostrożność przy tego typu eksperymentach. Jeśli zmniejszysz proporcje mięsa lub jego częstotliwość, może się zdarzyć, że nie zapewnisz dziecku niezbędnej ilości składników odżywczych. Z drugiej strony trzeba mieć na uwadze, że jest to model dietetyczny, nie jest warunkiem ślepe podążanie za nim (z drugiej strony ciężko będzie Ci szukać sposobu bardziej optymalnego pod względem odżywczym).

Witam, chciałbym prosić o poradę. Mam półroczną córeczkę, której codziennie podaję na obiad dodatki warzywne (domowe, nie kupne). Chciałabym zapytać, czy powinnam kierować się zasadą dotyczącą częstotliwości występowania poszczególnych warzyw w jadłospisie. Oczywiście wiem, że różnorodność jest ważna, ale czy jest jakiś sposób, aby określić, ile razy w tygodniu mogę jeść marchewkę, brokuły lub kalafior? A może nie ma to większego znaczenia? Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Nie przejmuj się tym zbytnio i skup się na tym, aby rodzaje serwowanych warzyw były odpowiedniej jakości (najbardziej ryzykowna jest zawartość nawozów, pestycydów, insektycydów, herbicydów itp.). Znaczącą gwarancją na tym poziomie jest pochodzenie organiczne. I w tym zakresie są wyjątki, dlatego profilaktycznie należy unikać zbyt częstego spożywania warzyw kapustnych, które są źródłem substancji strimogennych (hamują pracę tarczycy).