Witam, chciałbym prosić o poradę. Mam półroczną córeczkę, której codziennie podaję na obiad dodatki warzywne (domowe, nie kupne). Chciałabym zapytać, czy powinnam kierować się zasadą dotyczącą częstotliwości występowania poszczególnych warzyw w jadłospisie. Oczywiście wiem, że różnorodność jest ważna, ale czy jest jakiś sposób, aby określić, ile razy w tygodniu mogę jeść marchewkę, brokuły lub kalafior? A może nie ma to większego znaczenia? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Nie przejmuj się tym zbytnio i skup się na tym, aby rodzaje serwowanych warzyw były odpowiedniej jakości (najbardziej ryzykowna jest zawartość nawozów, pestycydów, insektycydów, herbicydów itp.). Znaczącą gwarancją na tym poziomie jest pochodzenie organiczne. I w tym zakresie są wyjątki, dlatego profilaktycznie należy unikać zbyt częstego spożywania warzyw kapustnych, które są źródłem substancji strimogennych (hamują pracę tarczycy).
Tematy: Tracić na wadze Dodatki warzywne