Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Alergeny

Alergenem jest substancja, która może wywołać reakcję alergiczną u osób wrażliwych. Alergeny mogą występować w różnej postaci – w żywności, lekach, chemikaliach, kurzu, pyłkach, sierści zwierząt itp. Reakcja alergiczna objawia się zwykle jako reakcja zapalna układu odpornościowego na obecność alergenu. Objawy mogą obejmować kichanie, swędzenie, wysypkę, duszność, a w ciężkich przypadkach wstrząs anafilaktyczny.
Istnieje lista produktów spożywczych, które najczęściej powodują reakcje alergiczne w populacji. Zawiera:
A1 – zboża zawierające gluten
A2 - skorupiaki
A3 - jajka
A4 - ryba
A5 - orzech ziemny
A6 - soja
A7 - mleko
A8 - orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, makadamia)
A9 - seler
A10 - musztarda
A11 - nasiona sezamu
A12 - dwutlenek siarki i siarczyny (w stężeniach wyższych niż 10 mg, ml/kg, l, wyrażone jako SO2)
A13 - Łubin (Łubin)
A14 - mięczaki
Osoby dotknięte alergią pokarmową zmuszone są zatem do uważnego monitorowania swojej diety i unikania pokarmów mogących wywołać reakcję alergiczną.

Witam, niektóre rodzaje tempeh zawierają sfermentowaną pszenicę, ale nie jest ona wymieniona jako alergen. Czy to oznacza, że w fermentowanej pszenicy nie ma glutenu? Dziękuję za odpowiedź.

W przypadku tempeh pszenica pojawia się w sytuacjach, gdy jej częścią jest sfermentowany sos sojowy. Ponieważ żywność przeszła całkowitą fermentację, podczas której struktura glutenu uległa całkowitemu rozkładowi (hydroliza enzymatyczna), nie jest ona zawarta w żywności.