Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Pasteryzacja

Pasteryzacja to proces cieplny stosowany w celu zniszczenia szkodliwych mikroorganizmów w żywności i napojach. Proces ten został nazwany na cześć Louisa Pasteura, który po raz pierwszy zastosował go w XIX wieku. Pasteryzacja jest ważna dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i przedłużenia jej trwałości, ponieważ zabija bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy, które mogą powodować choroby.

Z odżywczego punktu widzenia pasteryzacja może wpływać na niektóre witaminy i minerały w żywności. Na przykład witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C i niektóre witaminy z grupy B, mogą zostać częściowo utracone podczas procesu pasteryzacji. Jednak większość innych składników odżywczych pozostaje w żywności po pasteryzacji. Ponadto korzyści związane z bezpieczeństwem pasteryzacji zwykle przewyższają potencjalne straty składników odżywczych.

Witam, chciałbym zapytać jak to jest z Kimchi, w sklepie Kimchi jest pasteryzowane, czy to znaczy, że nie ma żywych kultur? Czy to nadal zdrowa żywność? Czy w takim razie liczy się jako produkt fermentowany w menu? Dziękuję

Kupując kiszone warzywa, należy monitorować sposób przetwarzania żywności. Aby zapewnić wymaganą trwałość, producenci wybierają pasteryzację lub niektóre konserwanty, ale istnieje również możliwość zakupu produktów niepasteryzowanych. W przypadku termicznej lub chemicznej obróbki produktu aktywność kultur fermentacyjnych ustaje. Jedzenie jest pozbawione żywych kultur, ale nadal sfermentowane, tj. został poddany fermentacji i ma swoje kluczowe zalety – jest łatwiejszy do strawienia i zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas mlekowy.