Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Prebiotyki

Prebiotyki to niestrawne składniki żywności, które wspierają wzrost i aktywność pożytecznych bakterii w naszych jelitach. Jest to specyficzny rodzaj błonnika, którego organizm ludzki nie rozkłada sam, ale służy jako pożywienie dla tzw. bakterii probiotycznych. Bakterie te są kluczem do utrzymania zdrowej mikroflory jelitowej, która ma znaczący wpływ na ogólny stan zdrowia jednostki.

W szczególności prebiotyki mogą promować lepsze wchłanianie minerałów, wspierać układ odpornościowy, zmniejszać ryzyko niektórych chorób jelit, a nawet mogą pomóc w kontrolowaniu wagi. Prebiotyki znajdują się w wielu rodzajach owoców, warzyw i zbóż, na przykład w porach, czosnku, cebuli, bananach, płatkach owsianych czy pieczywie pełnoziarnistym.

Witam, mam pytanie dotyczące odżywiania mikroflory po zażywaniu antybiotyków. Jeśli dobrze rozumiem, antybiotyki zabijają prawie wszystkie bakterie zamieszkujące nasze jelita. Czy to osłabia naszą odporność i czyni nas bardziej podatnymi na choroby? Na czym przede wszystkim powinniśmy się skupić, aby przywrócić tę naturalną mikroflorę? Czy konieczne jest przyjmowanie prebiotyków w postaci suplementów diety, czy też wystarczą prebiotyki z diety? Dziękuję za Twoją odpowiedź.

Antybiotyki nie niszczą całkowicie wszystkich mikroorganizmów, dziś stosuje się je najczęściej ukierunkowane tylko na określone grupy, dlatego są pod tym względem „bezpieczniejsze”. Faktem jednak jest, że ich stosowanie nie wpływa korzystnie na różnorodność i stabilność jelitowej mikroflory probiotycznej. Dlatego po zakończeniu peelingu antybiotykowego korzystne jest zwiększenie spożycia prebiotyków i probiotyków, zawsze najlepiej poprzez dietę. Suplementy są tu ważne, gdyż prebiotyki wydają się być bardziej korzystne (ważniejsze?) (wybieraj probiotyki, które łączą w sobie jak najwięcej szczepów).

Witam, chciałbym zapytać o skrobię oporną, a konkretnie taką, która powstaje po ugotowaniu i następnie schłodzeniu ryżu/ziemniaków. Gdybym chciał zwiększyć spożycie tych polisacharydów w celu zwiększenia spożycia prebiotyków, czy właściwym byłoby pozostawienie ziemniaków i ryżu do ostygnięcia przed jedzeniem, a następnie podgrzanie? Jeśli nie chcę jeść zimnego dodatku... Dziękuję za odpowiedź.

Ten rodzaj skrobi opornej nie powstaje po ugotowaniu, jest już w żywności - pod wpływem ciepła jej struktura zmienia się na taką, która jest przyswajalna dla przewodu pokarmowego człowieka, jednak po schłodzeniu żywności ponownie zmienia się strukturalnie do postaci niestrawnej, która pełni funkcję prebiotyku dla mikroorganizmów jelitowych. Jeśli chcesz zastosować tę formę skrobi wstecznej jako prebiotyk, konieczne jest spożywanie pożywienia na surowo lub po obróbce cieplnej, pozostawienie go do ostygnięcia i zjedzenie na zimno.