Witam, chciałbym zapytać o skrobię oporną, a konkretnie taką, która powstaje po ugotowaniu i następnie schłodzeniu ryżu/ziemniaków. Gdybym chciał zwiększyć spożycie tych polisacharydów w celu zwiększenia spożycia prebiotyków, czy właściwym byłoby pozostawienie ziemniaków i ryżu do ostygnięcia przed jedzeniem, a następnie podgrzanie? Jeśli nie chcę jeść zimnego dodatku... Dziękuję za odpowiedź.
Ten rodzaj skrobi opornej nie powstaje po ugotowaniu, jest już w żywności - pod wpływem ciepła jej struktura zmienia się na taką, która jest przyswajalna dla przewodu pokarmowego człowieka, jednak po schłodzeniu żywności ponownie zmienia się strukturalnie do postaci niestrawnej, która pełni funkcję prebiotyku dla mikroorganizmów jelitowych. Jeśli chcesz zastosować tę formę skrobi wstecznej jako prebiotyk, konieczne jest spożywanie pożywienia na surowo lub po obróbce cieplnej, pozostawienie go do ostygnięcia i zjedzenie na zimno.
Tematy: Odporna skrobia Ryż Ziemniaki Polisacharydy Prebiotyki