Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Celem moczenia zbóż jest zmniejszenie zawartości substancji antyżywieniowych w żywności. Do wody uwalniana jest również niewielka część niektórych składników odżywczych, ale jest to naprawdę znikoma ilość, więc ogólną korzyścią jest zmniejszenie proporcji czynników antyżywieniowych.
Ten rodzaj skrobi opornej nie powstaje po ugotowaniu, jest już w żywności - pod wpływem ciepła jej struktura zmienia się na taką, która jest przyswajalna dla przewodu pokarmowego człowieka, jednak po schłodzeniu żywności ponownie zmienia się strukturalnie do postaci niestrawnej, która pełni funkcję prebiotyku dla mikroorganizmów jelitowych. Jeśli chcesz zastosować tę formę skrobi wstecznej jako prebiotyk, konieczne jest spożywanie pożywienia na surowo lub po obróbce cieplnej, pozostawienie go do ostygnięcia i zjedzenie na zimno.