Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Witam, z jaką inną witaminą dobrze jest przyjmować witaminę D na wchłanianie? Dziękuję.
Na wchłanialność witaminy D wpływa witamina K2. Jeżeli mikrobiota jelitowa nie wytwarza wystarczającej ilości tej substancji, wskazana jest suplementacja wspomagająca.
Wchłanianie składników mineralnych z diety jest problemem nie tylko złożonym, ale szczególnie w zakresie wyrażeń liczbowych jest silnie względne. Na proces składa się zbyt wiele czynników, aby w sensowny sposób wyrazić poziom użyteczności każdego elementu, dlatego należy tu uważać nie tylko na przyjęcie jakichkolwiek wartości, ale przede wszystkim na ich zastosowanie w praktyce. Stopień wykorzystania wapnia ze źródeł roślinnych jest na ogół znacznie niższy niż ze źródeł zwierzęcych, dlatego należy włożyć więcej wysiłku w usprawnienie całego procesu w przypadku diet roślinnych. Zasadniczo chodzi o zmniejszenie udziału błonnika i unikanie większych stężeń innych składników antyżywieniowych, ale warto też zachować równowagę w przyjmowaniu Mg, zadbać o funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego, który odgrywa znaczącą rolę w metabolizowaniu wapnia, zapewniają wystarczającą ilość kalcyferolu lub wspomagają metabolizm poprzez aktywność fizyczną. Im większy udział pokarmów roślinnych (a co za tym idzie źródeł wapnia) w naszej diecie, tym większe wymagania stawiamy organizmowi w zakresie aktywacji mechanizmów adaptacyjnych, których zadaniem jest utrzymanie równowagi. Skrajnością w tym kierunku jest dieta wegańska, gdzie warto dopracować każdy „szczegół”, gdyż praktyka pokazuje, że rzeczywiście ma ona problem z zapewnieniem odpowiedniej ilości wapnia ze wszystkimi tego konsekwencjami. Nie należy zajmować się metalami ciężkimi w przytoczonych źródłach żywności, czynnik ten jest zależny od jakości gleby i sposobu uprawy roślin, nie ma sensu tego uogólniać.
Zagadnienie wchłaniania składników odżywczych jest problemem złożonym, gdyż na ten proces wpływa wiele czynników – postać chemiczna substancji, jej wiązanie z substancjami wspomagającymi wchłanianie, łączenie suplementu z pokarmem lub przyjmowanie go na pusty żołądek, wiek użytkownika, jego profil metaboliczny i stan zdrowia... Ponadto istnieje różnica, czy symulujesz warunki w laboratorium (in vitro), czy próbujesz obserwować w żywych organizmach (in vivo) tempo i poziom wchłanianie składników odżywczych z pożywienia lub suplementów na podstawie ich uwalniania do krwi. Generalnie formy płynne suplementów wchłaniają się szybciej niż formy tabletkowe (ze względu na czasochłonny rozpad) – jednak ta informacja nie oznacza, że wchłaniają się one lepiej lub w większych ilościach, chodzi jedynie o szybkość. Generalnie zaleca się stosowanie suplementów w postaci tabletek w połączeniu z żywnością, gdzie ze względu na zawartość substancji rozpuszczalnych w tłuszczach prawdopodobne jest, że w diecie znajdzie się określona proporcja tłuszczu, co będzie miało pozytywny wpływ na organizm. wchłanianie tych substancji. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że forma płynna jest korzystniejsza (ale z pewnością jest szybsza) – typowym przykładem są formy płynne z kalcyferolem. Ale to tylko informacje teoretyczne, oparte na ocenie sytuacji in vitro.